Een uitvaart naar wens

een uitvaart naar uw wens.
Tegenwoordig is er in de uitvaart veel mogelijk. Veel mensen geven voor overlijden vaak aan wat zijn of haar wensen zijn. Een “standaard” uitvaart is er niet meer. Vaak vragen mensen aan mij wanneer we een uitvaart regelen: “hoe gaat het altijd?”. Waarop mijn antwoord is: “dat maakt niets uit, we regelen het zo voor u, zoals u het wilt”. De tijden van “zo werd het altijd gedaan” is hiermee voorbij.

Laatst vroeg iemand mij na een uitvaart: “waarom deden jullie dat en dat…” Waarop ik antwoordde, “dat was de wens van de familie”.

Het gaat er niet om dat we iedere uitvaart naar de standaard protocol moeten verzorgen, het gaat erom hoe we de uitvaart verzorgen.

Iedere uitvaart moet uniek zijn en passen bij de overledene. Kleine aspecten maken een uitvaart tot het afscheid wat familie voor ogen hebben. Maar ook de kleine dingen herinneren zich aan het afscheid. Een voorbeelden hiervan zijn: een lied, wanneer u het lied later weer hoort dan denkt u direct aan die persoon. Of een bloem, bijv. de orchidee die op de rouwkaart stond en in het grafwerk verwerkt was, een bloem die vele herinnering naar boven brengt over het afscheid of de overledene persoon. Tegenwoordig is er veel mogelijk. Laatst verzorgde ik een uitvaart waarbij we tijdens de afscheidssamenkomst naar een powerpoint keken. Foto’s en een filmpje waren te zien, het was een moment met een lach en een traan. Maar zo bijzonder!

Alle puzzelstukjes moeten compleet zijn in een puzzel en zo is het ook met een uitvaart. Wanneer we in de week van overlijden en het afscheid overal naar hebben gekeken om een afscheid bijzonder te maken, dan is het voor mij als uitvaartverzorgster mijn taak volbracht.

Want mijn werk, maakt het dat het zeer bijzonder dankbaar werk is. Uitvaartzorg van mens tot mens…

Sjieuwke de Beer

(Geplaatst op vrijdag 19 juli 2013)